jaargang 47 ~ nummer 25 ~ 05 januari 2021

Woord van de voorzitter
Nieuwjaarsspeech
Peter van Gulik

Beste Spartanen,

In plaats van een gala in een gezellig drukke kantine zitten we ergens anders naar de virtuele bijeenkomst te kijken. Dat is het tijdelijke abnormaal, alhoewel ik, en met mij velen van jullie, het bijna gewoon ben gaan vinden. Bedenk eens, wanneer keken we elkaar ‘gewoon’ in de ogen aan? Maar probeer te kijken naar het positieve, dat is de uitdaging.

Zo’n corona lockdown vraagt veel van ons als vereniging. In plaats van een praattafel vol virologen wil je een bar vol Koenen, Sjorsen en Lisannes. In plaats van viruswappies willen we het veld vol sportende kinderen met hun ouders langs de lijn. In plaats van de dagelijkse aantallen met besmettingen willen we de korfbalapp bekijken met de uitslagen van het weekend en in plaats van de minister-president horen we liever interviews van Jan-Willem met Henco.

En toch, we moeten er het beste van maken, met en zonder bal, bij de club of virtueel. Ik heb gezien hoe we na iedere nieuwe set aan maatregelen weer de mogelijkheden hebben vertaald naar het sporten. Dit is echt een compliment waard, want trainen (met beperkingen) zonder het perspectief van wedstrijden spelen is niet zoals onze sport bedoeld is.

Daardoor hebben we het zaalseizoen 2019-2020 helaas nooit goed kunnen afsluiten. De vele kampioenen die we zouden hebben in de zaal hebben we niet kunnen huldigen. We hebben daarnaast niet de vrijwilligers kunnen bedanken die rondom de wedstrijden van de selectie alles geregeld hebben. En wat te denken van het klassenbehoud van senioren 1 en de promotie van het 2e, dat is haast ongemerkt voorbij gegaan.

We hebben ook niet stil kunnen staan bij de spelers en speelster die ons 1e gingen verlaten en belangrijk zijn geweest binnen en buiten het veld. Pim, Jeroen en Anique, jullie hebben laten zien dat met talent en hard werken er veel mogelijk is. We zijn blij dat jullie alle drie nog steeds korfballen, zelfs in mooie blauw-witte tenue’s, maar wel jammer dat het bij de concurrent is. Maar weet, bij ons staat de deur altijd open!

En dan is het nu, op moment van uitzenden hé, 2021. Het jaar dat Sparta een bijzondere verjaardag te vieren heeft. 75 jaar! Normaal krijg je een rollator als je 75 jaar bent, maar die hebben we niet nodig, wij wandelen fris en fruitig in het rond.

Op 25 april 1946 werd onze club opgericht en dat gaan we dit jaar vieren. Een feestje dat recht doet aan het feit dat we al zo lang verenigd zijn met dank aan het korfballen. Maar we vieren het niet op de verjaardag zelf, we schatten in dat een echt verjaardagsfeest er dan nog niet inzit. We mikken op een feestweek aan het begin van het nieuwe seizoen. Als het je leuk lijkt om mee te denken, je bent van harte welkom, laat het me weten.

En er is meer dat we komend jaar willen bereiken, allereerst rondom de accommodatie. We hebben de eerste stappen gemaakt in het gezelliger en knusser maken van het clubhuis. Maar we willen meer. Ook de kant van de bar willen we een facelift geven, geschikt voor Sparta-gebruik, maar ook voor de verhuur aan onderwijs en welzijn. Daarmee genereren we extra inkomsten voor onze club. En niet alleen binnen maar ook buiten willen we de accommodatie geschikt maken voor breder gebruik. Zo werken we intensief aan de komst van een survivalbaan rondom het veld om zo dagelijks én het hele jaar door bezetting van de accommodatie te hebben. Overigens hebben we nog geen bestuurslid Facilitaire Zaken, iemand die enerzijds graag langs de zijlijn staat en de accommodatiecommissie, de kantinecommissie en de materiaalverantwoordelijken laat samenwerken. Wil jij dat oppakken of heb je een tip voor mij wie een goede kandidaat zou kunnen zijn, laat het weten.

En die extra inkomsten hebben we nodig voor meer dan alleen de betaling van de energierekening. We willen alle leden een korfbalbeleving bieden en dat is meer dan het winnen van een wedstrijd, een drankje drinken in de kantine of verkering krijgen op het korfbalveld … die korfbalbeleving staat er voor dat iedere Spartaan een goede trainer heeft, met voldoende en goede materialen kan sporten, met regelmaat aan een activiteit kan meedoen, en dat je net als bij de ANWB, weet wat je krijgt en waar je lid voor bent geworden.

Dan ons speerpunt verbinding. Het korfbalseizoen zit raar in elkaar. We beginnen gezellig en vol energie op onze eigen accommodatie om dan als alles goed en wel begonnen is, uiteen te vallen ten tijde van het zaalkorfbal. En na 5 maanden gaan we weer terug naar de veld- en thuisbasis.

Als club zijn we in de winter tot nu toe noodgedwongen verdeeld over 7 verschillende zaalaccommodaties. Gelukkig zijn we – zoals we ook al in de extra nieuwsbrief van vorige week hadden vermeld – er in geslaagd om daar met ingang van het komende zaalseizoen verandering in aan te brengen. Vanaf dan hebben we ook in de zaal een vaste thuisbasis voor iedereen. Daarom zijn we super tevreden met Victorium. Het voelt ook als een overwinning dat we komend seizoen bespeler worden van deze moderne topsporthal en dat al onze teams hun trainingen en wedstrijden daar spelen!

We hebben als club de weg ingeslagen van groei richting een stabiele hoofdklasseclub. We zijn al langer te groot voor het servet, maar we willen niet langer te klein zijn voor het tafellaken. Daarbij kunnen we niet langer blijven leunen op enkel de goede wil van iedereen. We zullen het vrijblijvende beter moeten gaan organiseren. Van goede bedoelingen hebben naar afspraken maken, van fijn dat je het wil doen naar hoe kun je het zo goed mogelijk doen. We mogen meer van elkaar verwachten, vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend.

Als bestuur spelen we hierin een belangrijke rol. We zijn met regelmaat zoekende hoe we een inspirerende vrijwilligersorganisatie kunnen zijn. Wat we graag willen is ruimte geven aan een ieder om een rol als vrijwilliger op te pakken en daarmee een bijdrage te leveren aan onze mooie club. In samenspraak met betrokkenen en passend bij de ideeën van de club.

Een mooi voorbeeld was dat ik afgelopen woensdag de kinderen naar de club bracht voor de Korfbalskills&Fun en daar Jeroen van Wijhe trof, die samen met een andere ouder de ingang van het grote veld aan het verplaatsen was. Eigen initiatief, eigen planning, maar met een uitvoering die past bij het gehele plan van de accommodatie.

We hopen daarbij dat jullie ons als bestuur op een positief kritische wijze willen bijsturen. Door ons input te geven en door met ons in gesprek te gaan als je je ei kwijt wil. En natuurlijk help je ons vooral als je ook zelf een handschoen wil oppakken.

Ik ga afronden. Langs deze weg wil ik de organisatie bedanken dat ze deze Sparta-awards mogelijk hebben gemaakt. Ik weet dat het niet altijd makkelijk is om de motivatie te hebben om het online op te pakken, want je mist gewoon je publiek waar je de waardering van voelt.

Tot slot het belangrijkste speerpunt … ons weerzien bij de club. Laten we hopen dat de vaccinaties ons gaan beschermen en dat we uit de file in de teststraat komen. Dat positief niet langer negatief is en dat we binnenkort weer een 5-gangendiner van Eddy kunnen nuttigen: patat met een fricandel en drie biertjes!

Met hartelijke groet, blijf gezond en hopelijk tot snel!
Peter van Gulik


Afbeelding


Uit de commissies
Geslaagde gala home editie!
Déanne (S-Side)

Afgelopen weekend was de home editie van het gala 2020! De categorieen van dit jaar: Actiefste corona vrijwilliger, Vrolijkste spartaan, Meest fitte spartaan in corona tijd, Grootste thuisklusser in corona tijd, Blunder koning/koning en Fanatiekste jeugdspeler F t/m B! Hier hebben vele mensen iemand genomineerd en kwam er een top 3.

Afgelopen zaterdag hebben wij (de S-Side) de genomineerden thuis opgezocht en gefilmd dat ze een oorkonde kregen omdat genomineerd waren! Die dag om 20.00 ging de home editie live van start en waren er erg veel kijkers die hebben gestemd op wie ze vonden dat er mocht winnen. De prijzen werden na het bekendmaken meteen langs gebracht. Het was een anders gala dan anders maar ondankt dat hebben we het het beste ervan weten te maken! Hopelijk volgend jaar weer gezellig met z'n allen in het clubhuis!!


P.S. voor wie het gemist heeft óf nog eens wil terugkijken: op spartazwolle.nl/nieuwjaarsgala staat de link naar de YouTube video.

Afbeelding
Afbeelding

Sportboom
Gerdien

Sparta heeft meegedaan aan de pilot-editie van “Sportboom”. Sportboom is een sympathieke actie van iemand van SVI, die het netwerk van Zwolse verenigingen benut om kerstbomen te verkopen en in ruil daarvoor per verkochte boom een bedrag doneert aan een vereniging. Wie een boom bij hem koopt, kiest zelf naar welke deelnemende vereniging de donatie gaat.

Sportboom heeft voor Sparta € 205 opgebracht. Nog niet zo heel veel natuurlijk, maar de hoop is dat we dit volgend jaar kunnen uitbouwen. Er waren nog wel wat kinderziektes dit jaar en op die punten hoopt de organisator volgend jaar te verbeteren. En natuurlijk hopen we dat de corona-ellende tegen die tijd voorbij is, zodat we het ophalen gezellig kunnen maken met chocomel en een kerstmuziekje.

Hierbij de hartelijke dank voor alle mensen die een Sportboom gekocht hebben! Als je tevreden was, vertel het verder! Als je niet tevreden was, laat het weten aan het actiecomité, zodat we het mee kunnen nemen naar volgend jaar. Enne... het actiecomité van Sparta kan ook nog wel wat versterking gebruiken. Lijkt het je leuk om met dit soort dingen mee te doen? Meld je dan aan via acties@spartazwolle.nl.


AfbeeldingDit is de html/e-mail versie van de Sparta nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is bestemd voor leden van onze vereniging en wordt per e-mail verstuurd. Voor vragen, opmerkingen en aan- en afmeldingen voor de maillijst kun je contact opnemen via nieuwsbrief@spartazwolle.nl .

Schrijf mee aan onze nieuwsbrief:
lever berichten en verslagen in via een mail aan nieuwsbrief@spartazwolle.nl .
(De digitale brievenbus is wegens verbouwing tijdelijk buiten gebruik)
Sparta nieuwsbrief ~ jaargang 47 ~ nummer 25 ~ 05 januari 2021